Васил Априлов-патрона на нашето училище Априлов

Кой е Васил Априлов?

 Като повечето големи дейци от епохата на Възраждането Васил Евстатиев Априлов води потеклото си от едно планинско селище, запазило през вековете своя чисто български характер. Роден е на 21 юли 1789 г. в град Габрово и живее там до 11-годишна възраст. След смъртта на бащата, заможен габровски търговец, Васил Априлов е отведен при братята си в Москва, а по-късно завършва немската гимназия в Брашов, където получава солидно класическо и хуманитарно образование. Започва да следва медицина във Виена, но към 1811 година се установява в Одеса и поема западналата търговия на братята си. Провървява му и Априлов се превръща в успяващ търговец, който обаче се отдава на гръцката просветна и освободителна кауза. Той се движи в гръцка среда, става член на гръцкото училищно настоятелство, подпомага гръцките училища и доброволците – участници в гръцкото въстание. В библиотеката си държи книги на девет езика, но един от тези, които владее най-слабо, е българският.

Преломът на Васил Априлов става в Цариград около 1830 – 1831 година, откъдето започва неговият „втори път“ – пътят на горещия противник на „умственото иго на новогръцката писменост“, будителя на племенното славянство, пътят на идеолога на съвременната българска просвета и на училищно устройство. Благотворно влияние върху възгледите на Априлов оказва руската филологическа и историческа наука.

Повечето от биографите му свързват „преобръщането“ на Васил Априлов с въздействието на личността на Юрий Венелин и неговия труд  „Древните и днешни българи“.  Има обаче и още  нещо. Необременен от национални комплекси, Априлов смята, че дори и в границите на Империята, българите имат възможност за нормално духовно развитие.

„Клет разум, колко е необработен“ – възкликва той и век след Паисий се залавя отново да разкрие на света и на самите българи кои са те, откъде идват и на какво са способни.

Първият му труд „Българските книжици“ е дълбоко обоснована патриотична теза на един човек, горд с народността и произхода си.

През 1841 година той отпечатва най-значителното си произведение „Денница на българското образование“. Книгата започва с предисловие, в което е изяснено предназначението и – да разкаже за първите стъпки на новобългарското образование и възраждане, да запознае руския народ с българите. Първата част има исторически характер, а втората поставя въпросите за културното и просветно възраждане на българите. Априлов идеализира миналото, заклеймява домогванията на гърците, осъжда елинската школа в българското просветно дело. Той подчертава, че училищата и литературата са главните фактори за националното пробуждане. За това е необходимо изучаването на родната говорима и писмена реч.

Априлов е противник на класическото образование, ратува за модерно, светско образование. Училището спорен него трябва да дава знания, необходими за живота, да бъде основа за по-високо образование,даподготвя добри граждани.

В последната си книга „Мисли за сегашното българско учение“ /1847 г. / Васил Априлов обръща специално внимание на въпроса за българския литературен език и правопис. Той счита, че в основата на литературния език трябва да залегне говоримата народна реч, като се насочва към източното наречие. Ратува за единен български правопис.

Васил Априлов се интересува още от фолклора и етнографията. Публикува стари паметници, събира народни песни, които възнамерява да издаде в самостоятелен сборник. Върхът на неговата дейност обаче е създаването на Габровското училище на 2 януари 1835 година – първото светско взаимно училище в България, с което се поставя началото на новобългарското учебно дело. Амбицията на Априлов е училището да стане не само просветен център, но и „люлка на българската литература“.

До края на живота си заедно със своя съгражданин Никола Палаузов подпомага българските училища. През 1847 г. връщайки се от Бурса, се отбива в Габрово и дарява средства за построяването на ново училище.

През същата година на път за Одеса умира в Галац.

ХИМН НА В. Е. АПРИЛОВuniforma 

музика: Добри Христов

текст: Ст. Цанкова Стоянова

Децата на България мъченици,
В килии учеха без слънчев зрак.
И там кат пламъче на вощеница,
Светулкаше науката през тях.

Ти храм вдигна на знанието просторен
кат’ ясно слънце в него то изгря.
От пламъка му чуден, животворен,
народът възроди се и прозря.

Изминаха години върволица,zname2
Светилникът от теб запален грей
И делото на твоята десница
Не ще угасне, не ще изтлей!

Химнът може да чуете от тук.

ЛОГО НА УЧИЛИЩЕТОлого

 

        

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.