Безопасността на движението и опасностите на пътя бяха във фокуса на вниманието на учениците през м. ноември. Те подредиха изложба посветена на жертвите на пътя с послания към участниците в движението и правото на бъдеще за всеки.
Първокласниците и второкласниците участваха в урок „Децата и законите. Правила за пешеходци“ и се срещнаха с полицаи от Второ районно управление на МВР -Русе.

Седмица на мобилността 18- 22 септември
Учениците от 4 и 6 клас подредиха изложба с рисунки и материали посветени на безопасността на движението по пътя под мотото “ Остани жив! Пази живота!“.
 

По забавен, приятен и много полезен начин ученици и учители отбелязаха 29 юни – Национален ден на безопасността на движението по пътищата.
Събитието протече в три етапа:
– Практически, в който ученици велосипедисти демонстрираха своите умения да управляват велосипед като да прилагат наученото в часовете по БДП; При засилената конкуренция най-добре се справиха Александър Петров и Вилиян Иванов.
– Теоретичен – игра с публиката. С много въпроси от Правилник за движение по пътищата специално подбрани съобразно възрастовите особености и практическата приложимост от учениците. Играта провокира към участие по-голямата част от присъстващите и беше съпътствана с много награди и приятни емоции.
– В третия етап четири доброволци „механици“ се наеха да монтират и въведат в експлоатация чисто нов велосипед. Въпреки някои технически пречки – Светослав Новаков, Стефан Стефанов, Диян Атанасов, Сесар Тончев се поздравиха с успех.
В края на заниманията г-жа Георгиева обяви победителите и закри състезанието.
 

Седмица на мобилността
Дни на безопасността на пътя
Това е темата на седмицата в ОУ “ Васил Априлов „.
Постери, флаери и разговор по темата организира комисията по БДП с учениците.
 

В ОУ „В. Априлов“ бе отбелязан 29 юни – Ден на безопасността на движението по пътищата.

В часа на класа на седмокласниците бе представена презентация, с която бе поставен акцент на движението по пътищата. На учениците бяха раздадени флаери, след което попълниха тест за оказване на долекарска помощ и електронен вариант на тест, свързан с безопасността на движението по пътищата.

Учениците показва високо ниво на усвоените знания, умения и опит.

Презентацията бе споделена в групите на всички класове и паралелки в училище.

Всички образователни и информационни материали и дейности бяха старателно планирани, организирани и проведени от Комисията по БДП в ОУ „В. Априлов“.


ИЗЯВИ ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2019/2020 ГОДИНА, СВЪРЗАНИ С БДП


Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!

Днес, 26.09.2019 г. в нашето ОУ „В. Априлов“ Русе се проведохме различни инициативи, с които подкрепихме Европейската седмица на мобилността и Европейския ден без загинали на пътя. Мотото на проявата беше „Аз обичам семейството си! Да го пазим на пътя „

– Още от сутринта момичета от VII клас заедно с класния си ръководител ст. учител Д. Панова изненадаха влизащите в училище с раздаване на флайери с информация за тревогата от случващото се по пътищата в Европа и за посланията към всички участници в движението-пешеходци и водачи.

– Следващата инициатива от събитието беше с проверка на знанията на учениците по БДП;
– всички ученици, които участват в целодневната форма на обучение, изпълниха фоайето и стълбите на втория етаж и с внимание изслушаха обезпокоителната информация за ежегодно загинали над милион и триста хиляди и петдесет милиона ранени по пътищата в света, за работата на изследователите и новите технологии за намаляване броя на потърпевшите, за достигане до нула загинали в ЕС през 2050 г.
Това беше само началото на състезанието:
-отбори от седмокласниците решаваха тестове – познаване на знаците и правилата за движение. Победител само с една точка разлика излезе отбор „Скутерите“;
– паралелно с това се проведе игра с публиката за нивото на познаване на знаците. Много забавно, но и полезно учениците от публиката се превърнаха в активни участници и се надпреварваха да отговарят на въпросите на водещите – Теодор и Велина. Най-активни бяха учениците от втори Б и шести Б клас.
В края на заниманията всички бяха призовани с ръце на направят цифрата нула, да бъдат снимани и снимките да бъдат изпратени в европейската централа-координатор на събитието, след което да излязат на двора, за да проследят състезанието по приложно колоездене и управление на тротинетка;
– слънчевото време, ентусиазираната публика и подреденото от ст. учител М. Тодорова трасе с препятствия, превърна училищния двор в полигон.
Трасето включваше препятствия и пътни знаци, с които състезателите трябваше да се съобразяват.
Резултатите бяха:
– тротинетки – най-добро време постигнаха състезателите от IV б клас
– велосипеди – най-добро време постигнаха състезателите от V а.

В края на състезанието директорът на училището – г-жа Гергана Григорова благодари на всички взели участие в инициативата-състезатели и публика и предложи хванати за ръце да изпишем нула /за нула загинали на днешния ден/- символът на Европейската инициатива, с което сложи край на едно приятно и много полезно училищно събитие.

https://roadsafetydays.eu/…/%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%87%D0%B0%…